Daklekkage in Eindhoven – een groot probleem!

daklekkage Eindhoven

 

Eindhoven is een stad die dagelijks met water te maken heeft. Als in het voorjaar het regenwater door de bodem wordt gefilterd en de grachten vult, stroomt het met veel slib mee de Rijn in. Dit heeft een enorm effect op de kwaliteit van het drinkwater in EindhoVEN omdat er dagelijks veel ongezuiverd leidingwater door de stad stroomt. Het probleem is dat veel gebouwen platte daken hebben, waardoor overtollig water daar doorheen loopt in plaats van dat het weer weggepompt moet worden. Daarom hebben we zoveel daklekkage in onze mooie oude stad: het is erg duur om het tegen te houden. Alleen al om die reden moet u zich bewust zijn van de risico's van daklekkage als u van plan bent om langere tijd in Eindhoven te wonen.

Wat veroorzaakt daklekkages?

Daken sluiten vaak niet perfect af tussen de buitenste laag dakpannen en de binnenste laag mortel. Dit betekent dat water dat van boven komt onder de dakpannen kan komen, en wanneer dit gebeurt, kan het een daklekkage veroorzaken. Een andere oorzaak van daklekkage is wanneer er te veel gewicht op het dak rust en het niet sterk genoeg is om dat aan te kunnen. Dit kan gebeuren wanneer je veel planten op het terras hebt staan of wanneer je te veel spullen op het dak hebt opgeslagen. En als het dak niet goed genoeg waterdicht is, kan het ook kromtrekken.

Veel dingen kunnen daklekkage in Eindhoven veroorzaken, dus het is belangrijk om het in de gaten te houden. En de beste manier om dat te doen is door het dak te controleren – vooral in de zomermaanden wanneer de zon sterker en geconcentreerder is. U kunt ook met een eenvoudige stok in zichtbare kieren tussen de dakpannen en het dak prikken, of in grotere kieren daaronder.

Hoe vindt u een lek?

Als u een daklek opmerkt, is het eerste wat u moet doen onderzoeken waar het vandaan komt. Daken zijn vaak verdeeld in verschillende lagen – een waterdichte laag, een eerste laag dakpannen, en dan nog een waterdichte laag. Als daaronder een gat zit, is het zeer waarschijnlijk dat het dak ook ergens anders lekt.

Het is ook belangrijk te weten dat daklekken vaak onder de dakpannen, onder de waterdichting gebeuren. Daarom is het belangrijk om na te gaan of er kieren onder de dakpannen zitten. Als u merkt dat dit het geval is, dan weet u zeker dat het om een daklekkage gaat.

Reparaties voor lekkende daken

Als je een lekkend dak hebt, moet je het onmiddellijk repareren. Daken zijn erg kwetsbaar en als ze eenmaal beginnen te lekken, doen ze dat meestal totdat ze goed gerepareerd zijn. Afhankelijk van de ernst van de schade kunnen dakreparaties vrij prijzig zijn. Als het dak onherstelbaar beschadigd is, kunt u het het beste vervangen. U wilt er zeker van zijn dat u zich op een veilige plek bevindt, zodat u uzelf of iemand anders niet in gevaar brengt. Als u het dak niet wilt vervangen, zijn er reparatiemogelijkheden. De meest voorkomende is een soffit-to-soffit reparatie, waarbij een gleuf in de muur wordt gesneden tussen twee delen van het dak, en vervolgens een flexibel membraan in de gleuf wordt gegoten. Dit is een goedkope reparatie, maar het probleem is dat het niet lang meegaat en het dak niet voldoende afsluit tegen water. Een andere reparatiemogelijkheid is een vlakke plaat, waarbij een vlakke plaat rubber over het dak wordt gegoten. Het goede van een vlakke plaat reparatie is dat het waterdicht is en langer meegaat, maar het kost meer dan een soffit-to-soffit reparatie.

Conclusie

Daken zijn erg belangrijk en meestal het enige dat uw woonruimte van buitenaf beschermt. Maar ze kunnen ook een bron van gevaar zijn, dus is het belangrijk om ze te verzorgen. Houd het dak en alle kieren tussen de dakpannen en het dak in de gaten. Als u een lek opmerkt, dicht het dan zo snel mogelijk. Als het dak vervangen moet worden, zorg dan voor een dak van hoge kwaliteit. Er zijn veel opties die er zijn, dus zorg ervoor om wat onderzoek te doen en vind de beste voor uw behoeften. Als u nog andere manieren heeft om daklekkage te voorkomen, voel je vrij om ze met ons te delen in het commentaarveld hieronder.

Navigation